Khamis, Januari 31, 2008

Sa-puloh Tahun Sa-belum Merdeka (1947)

sa-puloh tahun sa-belum merdeka
Poster versi 1947! Homage kepada poster² filem zaman kegemilangan studio Malay Film Productions dan Cathay-Keris Films.

6 ulasan:

freakery berkata...

nice! kalau hang buat prints pun smart. silkscreen atas mahjong paper!

Fahmi Reza berkata...

okay jugak idea tu. tapi takde masa lah nak silkscreen sendiri. lagipun takde siapa nak pun poster ni.

manjbj berkata...

pergh !!! cantek !!!

djambu puadovich berkata...

tapi sebelum print byk2, ada editing sikit...'oleh' sepatutnya dieja 'olih' dan kalau ada huruf 'e' yg ber'calit' di atas nya lebih baik [org dulu2 bezakan huruf 'e' dgn calit, nk bezakan sebutan mcm 'selak'/tukar mukasurat dgn 'selak'/kunci pintu]
:)

Fahmi Reza berkata...

terima kaseh kerana tolong betulkan ejaan lama aku. masalah yg aku perhatikan dengan tulisan rumi masa tu ialah belum ada standard untuk ejaan. aku pernah jumpa penulisan dari 1947 yang guna 'oleh' dan bukan 'olih'. satu lagi perkataan yg aku selalu jumpa ialah 'merdaheka' yg diguna utk eja 'merdeka'. memang kelakar.

pasal calit (accents) tu pun sama. kadang2 letak, kadang2 tak. banyak design poster yg aku jumpa dari zaman tu pun tak letak calit. jadi aku tak letak sebab aku sendiri tak suka rupa calit tu! ěěěě.

satu lagi aku silap eja 'sa-malaya'. (thanks fahmi f. for pointing it out)

Effa Desa berkata...

Fahmiiiiii
kalau u print poster ni, simpan copy untuk saya blh? plz plz plz?
terima kasih ye!! bila nak makan satay tupai lagi eh? ^_^