Rabu, Oktober 10, 2007

Kuiz cuba teka siapa mereka?

Dalam sequence PUTERA-AMCJA filem 'Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka' (minit ke 16:15) aku letak foto muka pemimpin badan2 politik yang bergabung dalam perikatan PUTERA-AMCJA (Pusat Tenaga Ra'ayat - All-Malaya Council of Joint Action).

Bagi menguji pengetahuan sejarah korang, cuba teka siapa nama2 mereka? Tuliskan jawapan dalam ruangan komen. Hadiah istimewa menanti pemenang!

5 ulasan:

Fahmi Reza berkata...

nampaknya takde sorang pun tahu, atau tahu tapi malas nak jawab, atau tak kisah pun nak tahu siapa orang2 ni.

hadiahnya ialah t-shirt Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka. aku pakai sendiri ajelah macam ni. :)

anak nah berkata...

PKMM = Dr Burhanuddin Al-Helmy
API = Ahmad Boestamam
AWAS = Shamsiah Fakeh?
MNDYL = Tan Cheng Lock?
Gambar paling akhir belah kanan = Pak Sako

Itu je yg aku mampu teka. Apa nasib Ibrahim Hj Yaakob?

Fahmi Reza berkata...

PKMM betul
API betul
AWAS betul
MNDYL salah
Pengerusi PUTERA-AMCJA betul

Ibrahim Yaacob masa ni dah hijrah ke Indonesia untuk teruskan perjuangannya kat sana

iBNuZaCK berkata...

PKMM=Dr Burhanuddin
PMFTU= K Ganapathy
API= Ahmad Boestamam
AWAS= Shamsiah Fakeh
Batas=Musa Ahmad
MIC= John A. Thivy
MNDYL= ?
Geram= Abdul Aziz Ishak
MPAJ-Escu=Lai Teck
12-state = ?
MDU= Tan Cheng Lock
Gambar last= Pak Sako @ Ishak Muhammad

Payah siot soalan..

kudapurda berkata...

masih hidup kah lagi 12 state women's?maksud aku yang maseh hidup?sbb kalu tgk 10 thn b4 merdeka x ada temuramah wakil wanita..