Selasa, September 25, 2007

Tayangan semula 'Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka' di KL hari ini!


Tarikh: Selasa, 25 Sept 2007
Masa: 9:00 malam
Tempat: The Annexe, Central Market, KL (tingkat 3)
Tiket: PERCUMA!

Jangan lepaskan peluang kedua untuk menonton filem dokumentari yang telah dinobatkan sebagai "Most Outstanding Human Rights Film" pada Freedom Filmfest 2007!

6 ulasan:

acaiFM berkata...

HARTAL - Mana Perginya Perlembagaan Rakyat?....aku ada buat review sikit dalam blog aku.

Lawat http://faisalmustaffa.blogspot.com

Fahmi Reza berkata...

terima kasih faisal untuk review 10tahun dalam blog kamu.

terima kasih juga pada semua yang datang ke tayangan di CM tadi. thanks sebab stay lama lepas tayangan untuk dengar aku borak panjang pasal sejarah. :)

maaf tak sempat nak tegur semua orang. kalau boleh komen lah sikit tentang filem 10tahun, lebih2 lagi lepas dengar aku bercakap panjang... ada memberi apa2 kesan tak?

acaiFM berkata...

Aku akan highlight kau sebagai pembikin filem bukannya ahi sejarah.

So, aku rasa dalam penulisan aku, lebih baik aku review produk kau rather than isi borak panjang kau pasal sejarah.

(Sungguhpun aku pasti kau tahu banyak daripada aku mengenai sejarah....hehhe)

effuan berkata...

aku cukup puas hati bila melihat movie ko..aku rasa macam aku ditipu bulat bulat oleh sejarah..yg buat aku paling suka bila ada sesi diskusi lepas melihat movie ko..ikutkan hati aku,aku nak dengar lagi sebenarnya..tapi,takut terlepas bas lah pulak..puas semua orang aku kenal,aku cite pasal movie ko ni..jangan terkejut bila ramai yang tak tahu pasal perlembagaan rakyat ni..dan juga hartal.. look forward nak tengok movie ni dikeluarkan dalam bentuk dvd.. good efforts! satu tayangan wajib untuk semua orang especially anak anak muda!

a passing cloud berkata...

Hi Fahmi,

Thanks for the film. From an artistic standpoint, the editing and music were ace, but more importantly, you've managed to engage and communicate something important about our history in a way that beckons viewers to think deeper and to feel the strength and sacrifice a previous generation had for the nation.

It's easy to become disillusioned by the state of the nation today—it's as if despite what you do, those in power can still get away with anything, from racial discrimination, to money politics, to cold murder. Why try if it won't get anywhere? And so we slave at work, live unfulfilled lives, blog about these things occasionally. We know in our bones that things could be better, that if people came together, trusted each other more, and stopped seeing the racial lines dividing us, painted in the bright fluorescent yellow of the golongan atasan, a more open and mature Malaysia would follow.

I think Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka reminds us not to give up just yet. So please, continue reaching out and educating as many as possible. I'm not one who relishes in history books, but as you've shown, locating our roots can help ground us again when we're buoyed by cynicism or indifference.

My write-up on Sepuluh Tahun is here.

Thanks and keep it up.

wan_aswadi berkata...

aku nak tambah,kalau boleh,ko buatlah merchandise unutk promote dokumentari ko ni..seperti tshirt ker,key chani ker,patches ker..bukan apa,aku rasa kalau ko boleh buat merchandise untuk promote dokumententari ko ni..aku rasa,hasil dari penjualan merchandise itu bolehlah membantu ko dari segi kewangan kalau ko nak buat sequal filem ini nanti..cadangan aku lah..ok thanks!