Khamis, September 27, 2007

Muzik dalam 10tahun

Ini senarai muzik latar yang digunakan dalam filem dokumentari 'Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka' mengikut turutan.
(Artis – Lagu / Album / Tahun)

1. The Sex Pistols – God Save The Queen / Nevermind The Bollocks… Here’s The Sex Pistols LP / 1977
2. Patrik Fitzgerald – Safety-Pin Stuck In My Heart / Safety-Pin Stuck In My Heart 7” / 1977
3. The Stranglers – Something Better Change / No More Heroes LP / 1977
4. A. Simanjuntak – Bangun Pemudi Pemuda / ?
5. Stiff Little Fingers – Alternative Ulster / Alternative Ulster 7” / 1978
6. Utah Phillips – Solidarity Forever / We Have Fed You All A Thousand Years LP / 1984
7. The Clash – London Calling / London Calling LP / 1979
8. Armas – Higit Na Matatag / Kanta Ng Rebolusyong Pilipino / 1984
9. The Clash – I Fought The Law / I Fought The Law 7” / 1978
10. The Ramones – Commando / Leave Home LP / 1977
11. Sigur Rós – Untitled 1 / ( ) LP / 2002
12. Generation X – Ready, Steady, Go / Generation X LP / 1977
13. Sanggar Satu Bumi – Nyanyi Budaya Pembebasan / Tidur… Jangan! / 2003
14. The Sex Pistols – No Feelings (Instrumental) / Demos & Rarities / 1976
15. Armas – Tambang / Alab ng Digmang Bayan 2 / 1987
16. Somasi Group – Darah Juang / ?
17. Black – Burhanuddin Al-Helmy / Hentikan Perang Sekarang / 2007

* untuk download lagu2 ini, sila klik di sini: Soundtrack 10tahun

12 ulasan:

hanfeitsu berkata...

salam. mi, aku ada komen sesuatu
pasal filem ko kat blog aku.

http://www.hanfeitsu.blogspot.com/

good job! teruskan perjuangan!

khys berkata...

soalan tentang filmmaking:

- guna lagu2 ni semua, terutama yg ada copyright (Sex Pistols dan lain2), adakah kena bayar atau sekadar dapatkan kebenaran bertulis drp sykt rakaman? (atau boleh rembat je, hehe. takut gak kena saman)

- footage Malaya zaman dulu tu ambil dari Arkib Negara ke? kena bayaran?

Fahmi Reza berkata...

khys,

aku tak perlu minta kebenaran utk gunakan lagu2 ni sebab ia digunakan bagi tujuan "non-commercial educational purposes".

maksudnya, ada pengecualian yg membenarkan aku, sebagai pembikin filem utk gunakan karya atau musik yg ada copyright sebab filem dokumentari 10tahun ni aku buat utk tayangan percuma dan bukan untuk buat duit.

sama juga dengan archive footage yang kebanyakannya aku record dari TV.

tapi seelok2nya kamu cuba minta izin pemegang copyright sebelum kamu gunakan karya mereka.

untuk lagu "Burhanuddin Al-Helmy" aku telah dapat permission dari Black utk gunakan lagu tu dalam filem aku.

Tanpa Nama berkata...

selamba kodok!

Fahmi Reza berkata...

pilihan lagu utk dokumentari ini berdasarkan citarasa muzik aku sendiri yg memang cenderung ke arah muzik protes dan muzik bising bernama PUNK ROCK.

sengaja aku pilih kugiran2 dari negara penjajah British (kecuali Ramones dari US) yg datang dari PUNK generasi pertama tahun 1977, dua puluh tahun selepas merdeka dan tahun kelahiran ku.

tapi ada juga aku selitkan lagu2 perjuangan dan lagu2 rakyat nusantara Indonesia/Filipina/Malaysia utk disesuaikan dgn mood babak2 tertentu.

yang mana satu lagu kegemaran mu?

skymonky berkata...

Hi Fahmi saya paling suka lagu yang dinyanyikan oleh pak cik di akhir filem...yang "merah warna darah rakyat" tu? Saya rasa tak disertakan dalam soundtrack kan?

Fahmi Reza berkata...

lagu yang dinyanyikan oleh Majid Salleh diakhir filem ni tajuknya "Darah Rakyat", sebuah lagu perjuangan yang dinyanyikan oleh PKMM dan API zaman itu.

aku akan letakkan lagu itu dalam blog ini kemudian nanti.

Dennis berkata...

my favorite is Armas – Higit Na Matatag..very nice

Saviour-V berkata...

Saviour-V teleports in...

What's the meaning of the lyrics of "Alab ng Digmang Bayan" / "Tambang"?

And why was this tune chosen during the "Planning for the Hartal" section of this movie?

Just curious.

Saviour-V teleports out...

Tanpa Nama berkata...

darah rakyat mmg meremang bulu tengkuk!!

london calling best jugak..
the clash

Radical Review Fanzine berkata...

apa kata lepas ni cuba guna lagu band2 haluan kiri malaysia. skang ni byk band2 yg sampai mesej2 haluan kiri dan diorg pun rasanya tak kisah utk contribute lagu diorg.

sekadar bg pendapat.

Tanpa Nama berkata...

http://groups.google.ro/group/pahlawan-bertopeng/tree/browse_frm/month/2007-12?_done=/group/pahlawan-bertopeng/browse_frm/month/2007-12%3F&

mp3 lagu Satu Bumi - Nyanyi Budaya Pembebasan.mp3