Sabtu, September 15, 2007

10tahun di KL


Amacam? Best ke tak filem ni? Bagi yang dah tonton tayangan perdana di KL tadi, tulis lah pendapat kamu di sini. Orang lain nak tau jugak.

17 ulasan:

Cindy berkata...

It was really great! Thanks for making such a thought-provoking film! In my opinion yours was the best among all the 4.

Zach Reza berkata...

I may be biased, but yeah, it was really really awesome! I can watch it over and over again without getting bored. That's how good it was provided tht I never like history tht much masa sekolah dulu.LOL!

Don't worry Ngah ur work/film speak for itself. I've been telling all my friends since last Sunday nite about your film and I don't think it is impossible to see Fahmi Reza's name in Cannes in 10 years! (I'm just quoting the girl who congratulate u last nite )

Kudos , thumbs or just whatever that means good job to you. You made The Rezas proud!

anep berkata...

semalam aku g tgk. best gle.
dewan fullhouse. siap pasang tikar kat depan slide. x rugi aku amik AL dan lepak sana dari 3ptg melayan berapa byk film, buka puasa kt surau cm, bayar parking RM18.50. aku kata puas ati sangat. nak jer tanya ada jual soundtrack tak? tp dvd movie kena keluar la.. serious bro kasi kelur...mmg org bli punya

arifabdull berkata...

Fahmi, diskusi selepas tayangan semalam tu kalau boleh upload videonya kat sini... lagi canteeekkk!
Amacam?

lainie berkata...

Great docu! Penang / Johor people go watch it when FFF hits your area!

jeannie berkata...

Yeap! it's a great film and I really can't wait for fahmi to come to UTAR to show the rest of the students the film.
By the way, when will it be held in johor bahru? My family and friends there might go and watch.

jeannie berkata...

Oopss! Now i know when will it be screened in johor. Must ask my family to go and watch if they are free.

Tanpa Nama berkata...

ada kuar dalam bentuk DVD tak? senang sikit nak tengok..

mam. berkata...

Mau DVD.

:D

Fahmi Reza berkata...

Penganjur Freedom Filmfest 2007, Pusat KOMAS akan keluarkan DVD dalam masa seminggu-dua lagi. Akan aku beritahu di sini bila keluar nanti.

Tanpa Nama berkata...

kalau boleh, beritahu sekali ya dimana mudah untuk mendapatkan DVD nya..mengikut pengamatan saya, banyak filem filem independent kita amat berkualiti dan berpengetahuan, amat menarik untuk dikongsi oleh anak anak muda seperti saya. namun begitu,terlalu sukar untuk mendapatkannya dalam bentuk DVD sebagai satu koleksi peribadi dan untuk dikongsi bersama teman teman rapat. diharap semua yg terlibat didalam pembikinan filem filem independent dapat mengambil berat dalam isu ini..sebelum terlupa, dengan harganya sekali..

Tanpa Nama berkata...

lagi satu,amat suka melihat temubual kamu di NTV7. "aku rasa.." "aku buat filem ini.." haha. terkejut pengacara tu..mesti dalam hati dia kata "ni mamat rock mana yang aku kena interview ni.." haha.

elvis berkata...

well... yr film led to a long conversation into the nite wit some friends over some teh tarik & roti canai...

Shanon Shah berkata...

Hi Fahmi,

I guess now that the judging process is over, I can tell you how I *personally* feel about your film :-)

10tahun - in addition to being entertaining, relevant, dramatic, informative and fun - also has a lot of integrity. I know your (leftist) politics and I fully support your position, but I also respect the discipline with which you did your research and how you let the facts of history speak. You didn't take the easy way out to create a film that was merely polemical. Instead, your film is very balanced, and where it is polemical, it is also substantiated, smart, researched and it never loses its heart.

And it's a piece of history that you've made me hungry to learn more about!

Tanpa Nama berkata...

film ini mengajak kita berfikir dan mengisafi apa yg kita tahu dan tidak kesan pembelajaran sejarah yg x seimbang. ia benar benar memberi kesedaran politik bagi setiap penonton.

amy2kyo berkata...

Hi Fahmi, thanks for commenting in my blog.

No doubt about your movie was the greatest among the four. We're actually anticipated for your movie, instead of the other three. (And yea, I blogged about your movie more than the others. Others can view it if they want.)

Our education system retarded our knowledge in the "true-Malaysian" history. You've just made us realize the other side of our tanahair's history.

I would like to view your movie again, and I bet the rest want it too. Oh yah, can't wait for you to come over to UTAR to show this piece of truth to the other students.

I hope you'll reveal more of our supposed-to-know history! Keep up the good job ;)

KahJoon berkata...

first of all i nak ucap tahniah kat you sebab u buat documentary yg serba hebat ni. mcm shanon kata, u punye pegangan politik leftist but ur movie is not biased. u let history speak for itself. i cuma nak comment sikit pasal yg side by side comparison antara 2 perlembagaan itu. cepat sangat la sampai ada yg terlepas.

pas tu, shots shots kedai tutup, jalan2 yg kosong, gambar bersejarah yg awak guna semuanya hebat belaka. spot on lah. kalau you tak buat filem ni, i bet i tentu sudah lupa pasal hartal ni. i pernah baca pasal hartal ni masa kecik tapi peredaran waktu dan policy kerajaan yg suka coverup historical facts buatkan aku hampir lupa.

my recommendation is, jgn tayang movie ni kat kl,penang dan johor je..jelajah semua negeri kat malaysia ni dan pegi semua IPTA & IPTS..bagi semua orang tau yg kemerdekaan kita ni bukannya UMNO sahaja yg perjuangkan. ada banyak lagi wira wira yg telah dilupakan dan diketepikan.

lihat sambutan kemerdekaan kita yg ke50 ni, habis dimonopoli UMNO..mana lagi pejuang pejuang yg lain? semuanya tidak diendahkan..biar semua tengok documentari ini dan buka mata dia orang..