Selasa, September 16, 2008

Hari Ini Aku Berhartal

Hari ini aku berhartal. Maksudnya dari jam 6 pagi tadi sampai ke 12 tengahmalam nanti, aku ambil bahagian dalam satu tindakan mogok dan general stoppage of work.

Ertinya aku…
…tak keluar bekerja
…tak naik bas
…tak naik LRT
…tak bawa motor
…tak pergi pasar
…tak keluar beli suratkhabar
…tak pergi shopping
…tak beli apa-apa barang
…tak keluar makan
…tak keluar tengok wayang
…tak keluar lepak dengan kawan-kawan
…batalkan semua temujanji aku hari ni
…terpaksa cancel interview dengan media untuk cakap pasal Revolusi ‘48
…tak pergi acara sambutan Hari Malaysia hari ni
…tak pergi candle-light vigil malam nanti
…tak pergi parti housewarming kawan malam nanti

Aku hanya duduk kat rumah.

Apa tujuan aku berhartal hari ni? Tujuannya sebagai tanda protes membantah tindakan kerajaan menggunakan I.S.A. Jumaat lalu yang menindas dan menakutkan rakyat. Juga sebagai tanda solidariti buat mangsa-mangsa yang ditahan.

Kenapa aku pilih hari ni untuk berhartal? 16 September dipilih kerana siknifikasi hari ni iaitu Hari Malaysia, hari lahirnya Bangsa Malaysia.

Kenapa aku pilih untuk jalankan hartal? Kenapa tak buat benda lain? Sebab hartal ialah satu direct action berbentuk civil disobedience untuk hantar mesej protes terhadap tindakan atau polisi kerajaan yang tidak demokratik dan menindas. Ia satu cara untuk kita rakyat jelata kelas bawah yang takde kuasa/pangkat untuk bergabung tenaga melakukan bantahan dengan cara yang selamat, non-violent dan sukarela.

Adakah hartal ini akan bagi apa-apa kesan? Bayangkan kalau kamu yang tengah baca entry ni pun turut sama berhartal hari ni. Bayangkan kalau semua rakyat jelata yang menentang penindasan dan cintakan demokrasi turut sama berhartal hari ni. Bayangkan babak dalam video di bawah ni berulang dalam laporan berita hari esok?



Sama ada hartal ini akan bagi kesan langsung atau tidak langsung, akan aku explore dalam next post. Lagipun aku ada 17 jam lagi untuk berhartal.

Mungkin aku akan tonton semula filem 10 Tahun Sebelum Merdeka hari ni.

17 ulasan:

lanterajiwa berkata...

Ok gak tu... aku pun tengah berhartal... zzzzzzzzzz.... hehe...

** p/s : bro... mintak izin lu untuk gua bikin t-shirt lu punya design kartun hartal... bole??

Tanpa Nama berkata...

berhartal tapi masih berblog. tak aci.

Tanpa Nama berkata...

blah la lu. hartal taik kucing lu.

Tanpa Nama berkata...

sokong ISA!!!

Tanpa Nama berkata...

Thank you for this documentary. It truly tell us the other side of the story. When I watched the Malay leftist leaders, I'm saddened that the country did not recognize their contribution. I hope one day we can create a memorial to recognized the leftist leaders of all races towards Malaysia independence. Once again, thank you for this information. Your documentary also show us that all races can work together for peace and harmony.

ilovebudu berkata...

ok jugak

walski69 berkata...

This comes about a month late (and then some)... Sorry, but I didn't know about this effort.

Kalau tahu, sudah tentu akan dipromo di myAsylum...

But I have now added your RSS feed to my feed list, so that I don't miss anything in the future...

PEACE!

Tanpa Nama berkata...

berhartal itu melangut. melangut tu kawan baik dia setan.

gi la hartal balik, tak payah pi kerja, lepak balik rumah tido,

Tanpa Nama berkata...

bosan... time kedai tutup dia rakam.. pastu kate semua org berhartal.. ape kes kalo dah ikut budaya agama lain.. lagi stesen bas slim river memang tak ramai org pun.. tak payah la.. buang mase je..

Tanpa Nama berkata...

klaka..

Tanpa Nama berkata...

bro.

one of the best documentaries i have ever seen.

fantastic! words are not enough.

there were tears in my eyes.

gives me hope that we can come together again someday. soon, i hope.

love and peace.
rhyder

Tanpa Nama berkata...

Harap satu hari nanti HARTAL dapat dihidupkan semula lagi secara bersar besaran

Tanpa Nama berkata...

so, lepas hartal bantah ISA, apa kemajuan kau dapat dlm diri kau? Boleh beli bingkai stail bodoh spek kau tu sambil simpan rambut kau yg sumpah bau busuk tu? Kau jangan guna bahasa melayu la fahmi, aku malu sial org mcm kau guna bahasa aku untuk ganyang bangsa sendiri. Freedom of speech konon, kau perangai mcm free thinker tp nak berlagak jadi pejuang negara. You can go and lick all those Konrad Adenauer Jewish ass for all i care!


Fahmi Reza= Anjing Yahudi.

Tanpa Nama berkata...

..and what does this have to do with the jews again?

pLuM berkata...

salam bro..
ak sbnarnya xtao nk tulis pe kt ulasan neh..
tp ak mmg sokong ko..
STOP ISA

Tanpa Nama berkata...

"..and what does this have to do with the jews again?"

Google Konrad Adenauer . Please do some research mate. Stop being a lazy ass like Anwar Ibrahim who only knows to polish his arse for some other gays to fuck him hard. Kesian la kat hippie mcm kau ni Fahmi. Kenyang ke kau telan duit Konrad tu? Aku baik lagi jadi pengemis kt tepi jalan drp telan duit Konrad Adenauer mcm kau! Sekurang2nya aku tak makan duit darah org2 Islam!

Tanpa Nama berkata...

nih laaa rakyat Malaysia yg x tau bersyukur.........

hngpa nk nak apa lagi haaaah!!!!!

berhartal apekejadahnye......

tuh namanya malas bodoh!!!!!!!

aku yakin insyaALLAH budaya negatif yg mcm samseng, tunjuk perasaaan dan hartal nie mintak2 laah x wujud di Malaysia nie...

atau dihapuskan suatu hari nanti....

amin....